به گزارش شهرآرانیوز، معصومه صالحی، مدیر عامل انجمن دمانس و آلزایمر ایران در گفتوگویی از کاهش سن ابتلا به بیماری آلزایمر خبر داده و گفته «سن ابتلا به این بیماری پایین آمده و در حال حاضر بیمار ۴۹ ساله مبتلا به آلزایمر و بیمار ۴۰ سال به بالا در مرحله پیش از آلزایمر داریم. این در حالی است که به دلیل تحریمها داروی خارجی این بیماری هم وارد نمیشود یا هزینههای بسیار بالایی دارد. درباره میزان اثربخشی داروهای ایرانی هم هنوز پژوهش انجام نشده، اما قطعا اثربخشی دارند.»
مقاله جدید منتشر شده در usagainstalzheimers هم این مساله را تایید میکند. در بخشی از این مقاله آمده است، آلزایمر یک بحران جهانی است و نیاز به یک راه حل جهانی هم دارد، چون تهدیدی جدی برای حوزه سلامتی و اقتصاد جهان به شمار میرود. در حال حاضر حدود ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به نوعی از زوال عقل مبتلا هستند و هر ۳ ثانیه یک نفر در جهان به زوال عقل مبتلا میشود، اما بیش از ۶۰ درصد موارد آلزایمر در بیماران بالای ۶۵ سال تشخیص داده نمیشود.
بیماری آلزایمر، اختلال دژنراتیو مغزی است و اکثر موارد ابتلا به آن هم پس از ۶۰ سالگی شروع میشود، اما حدود ۱۰ درصد هم کمتر از ۶۰ سال سن دارند. حالا متخصصان از کاهش بیشتر سن ابتلا به آلزایمر در سنین زیر ۵۰ سال هم خبر دادهاند.
این در حالی است که آلزایمر به عنوان شایعترین شکل زوال عقل و یک بیماری مغزی پیشرونده به تدریج خاطرات و مهارتهای تفکر را در مبتلایان از بین میبرد و غیرقابل برگشت است.
علائم بروز آلزایمر هم اغلب ۵، ۱۰ یا حتی ۲۰ سال قبل از ظاهر شدن شروع میشود که یکی از بارزترین آنها مشکل در به خاطر سپردن اطلاعات جدید است.
در مراحل پیشرفته هم علائمی از جمله گیجی، تغییرات خلقی، رفتاری، ناتوانی در مراقبت از خود و انجام وظایف اساسی زندگی است.
متخصصان میگویند آلزایمر در نهایت کشنده خواهد بود، اما خطرات و پیامدهای آن فراتر از خود بیماری است. آن هم در حالی که هر یک سال تشخیص زود هنگام برای بیماری آلزایمر، ۵ سال مشکل بیماری را به تعویق میاندازد.
در بیماری آلزایمر سه مرحله شناختی وجود دارد: پیش بالینی، اختلال شناختی خفیف (MCI) و زوال عقل آلزایمر.
شناخت مرحله پیشبالینی تأیید میکند که روند بیماری آلزایمر قبل از آشکار شدن علائم شروع شده و یکی از اولین علائم نشاندهنده گذار از پیری طبیعی به بیماری آلزایمر فراموشی است. این مرحله انتقالی نشان دهنده MCI فراموشی است و با اختلال عملکرد قابل توجه در حافظه با حفظ توانایی شناختی طبیعی در قضاوت، استدلال و ادراک مشخص میشود. با پیشرفت MCI از دست دادن حافظه شدیدتر شود و مهارتهای زبانی، ادراکی و حرکتی بدتر میشود.
خلق و خوی ناپایدار در افراد شکل میگیرد به گونهای که تحریکپذیری او بیشتر و نسبت به استرس حساستر میشود. ممکن است به طور متناوب فرد دچار احساس عصبانیت، اضطراب یا افسردگی شود. این تغییرات نشانه آلزایمر است که در مراحل پیشرفته خود با عدم پاسخگویی و از دست دادن تحرک و کنترل عملکردهای بدن مشخص میشود.
مقاله usagainstalzheimers با عنوان «بحران بیماری آلزایمر، بر اساس اعداد» درباره جامعه آماری مبتلایان به آلزایمر در آمریکا آمده است، در حال حاضر حدود ۶.۷ میلیون نفر با بیماری آلزایمر زندگی میکنند و از کل جمعیت این کشور بیش از یک نفر از هر ۹ نفر در سن ۶۵ سال و بالاتر به آلزایمر مبتلا هستند.
درصد افراد مبتلا به آلزایمر هم با افزایش سن افزایش پیدا میکند: ۵.۳ درصد از افراد ۶۵ تا ۷۴ ساله، ۱۳.۸ درصد از افراد ۷۵ تا ۸۴ ساله و ۳۴.۶ درصد از افراد ۸۵ سال و بالاتر. متخصصان هم پیشبینی کردهاند که تا سال ۲۰۵۰، ۱۲.۷ میلیون آمریکایی ۶۵ سال و بالاتر به آلزایمر مبتلا باشند.
شیوع آلزایمر و زوال عقل در زنان بیشتر از مردان است. مدیر عامل انجمن دمانس و آلزایمر ایران در این باره گفته «امید به زندگی ۳ تا ۴ سال در میان زنان بیشتر است که خود افزایش سن یکی از عوامل ابتلا به دمانس است. از سوی دیگر با توجه به این که استرس در میان زنان نسبت به مردان بیشتر مشاهده میشود، خطر ابتلا بین خانمها حدود ۶ تا ۷ درصد بیشتر از آقایان است.»
در مقاله usagainstalzheimers هم آمده است که ۶۵ درصد از بیماران آلزایمر را زنان تشکیل میدهند و از ۶.۷ میلیون نفر ۶۵ ساله و بالاتر مبتلا به آلزایمر در آمریکا، ۴.۱ میلیون زن و ۲.۶ میلیون مرد هستند.
کارشناسان تاکید میکنند سن، جنسیت، ژنتیک، کم بودن ارتباطات اجتماعی، سواد پایین، سیگار کشیدن، ناشنوایی، ورزش نکردن، چاقی، رژیم غذایی نامناسب، مصرف مشروبات الکلی، سکونت در نزدیکی خیابانهای پر رفت و آمد، آلودگی هوا و بیماریهای زمینهای (فشار خون، دیابت، سطح چربی خون بالا) از جمله عوامل مؤثر در بروز آلزایمر هستند.
در حال حاضر هم هیچ درمانی نمیتواند جلوی پیشرفت بیماری را بگیرد. با این حال، برخی از داروها ممکن است به جلوگیری از بدتر شدن علائم برای مدت محدود کمک کنند.
تقریباً در ۵۰ درصد بیماران، پیشرفت MCI فراموشی را میتوان حدود یک سال با داروهای مهارکننده به تعویق انداخت.
روش زندگی سالم هم میتواند ابتلا به دمانس و آلزایمر را کاهش دهد، از جمله ورزش منظم، رژیم غذایی سالم و استرس کم به ویژه در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماری آلزایمر هستند.
مواد غذایی حاوی ویتامین B و کافئین هم در کاهش خطر بیماری آلزایمر نقش دارند.
مقاله منتشر شده در alzheimers.gov هم به چند نکته مفید دراین باره اشاره کرده و نوشته «تغذیه سالم و فعال ماندن برای همه مفید است و به ویژه برای افرادی که ریسک بیشتری در ابتلا به آلزایمر و زوال عقل دارند.»
منبع: همشهری آنلاین